060 53 53 53
Magazin online / Suport clienți
Luni-Vineri: 8:00 – 18:00 Sâmbătă: 8:00 – 16:00
online@volta.md Mai multe contacte

Cum alegem detectorul de gaz

Oricât de util ar fi gazul natural în locuințele noastre, el nu este mai  puțin periculos atunci când nu este controlat corespunzător. Dacă deja te gândești să instalezi un detector de gaz, aceste informații ți-ar putea fi de folos.

Ce sunt detectoarele de gaz

Un detector de gaz este un dispozitiv electronic care detectează anumite tipuri de gaze, dacă acestea își fac prezența în mediul în care este instalat. Dacă ai o centrală termică sau chiar și un simplu aragaz, instalarea unui detector reprezintă o măsură de siguranță în plus pentru locuința ta.

Tipuri de detectoare de gaz

Detector de gaz cu electrovalvă 

Acesta este un  tip de detector fix care se montează în camera în care se află conducta de gaz. În momentul în care dispozitivul detectează o scurgere de gaz, el  activează o electrovalvă care oprește alimentarea de pe țeava de gaz din locuința ta. Detectoarele cu electrovalvă pot fi instalate doar de specialiști.

Detector de gaz portabil

Detectoarele portabile nu necesită niciun fel de instalare. Ele funcționează pe baterii sau cu printr-un acumulator intern și pot fi transportate cu ușurință în orice cameră. Le poți lua cu tine oriunde și poți să determini calitatea aerului în orice loc te-ai afla (la birou, în parc, în trafic etc). Însă un detector de gaz portabil nu poate acționa o electrovalvă. De aceea, el nu îți poate proteja locuința de scurgerile de gaz, decât dacă se află cineva în permanența acasă pentru a putea monitoriza detectorul și a răspunde la alerta acestuia.

Tipuri de sensor

Detectoarele de gaz pot fi categorisite și în funcție de tipul de senzor cu care sunt dotate.

Senzor electrochimic – Detectoarele cu astfel de senzori pot detecta concentrația de gaz din atmosferă cu ajutorul unei membrane poroase și a unui electrod. Ele pot detecta o gamă largă de gaze. Deoarece acest tip de senzor este supus în permanență proceselor chimice, durata sa de viață este de maximum trei ani.

Senzor catalitic– Acest tip este folosit mai ales pentru detectarea gazelor combustibile. Are o durată de viață de 3-5 ani.

Senzor cu infraroșu– Principiul după care funcționează aceste detectoare se bazează pe proprietatea unor gaze de a absorbi radiație infraroșie. Ele reacționează mai rapid decât cele electrochimice sau catalitice și au o durată de viață de până la 15 ani.

Senzor ultrasonic– Acest tip de senzor nu detectează concentrația de gaz din aer, ci sunetul pe care gazul îl produce atunci când este emanat.

Unde se montează detectorul de gaz

Pentru a determina locul potrivit pentru a monta detectorul trebuie să te raportezi la sursa posibilelor scurgeri. De asemenea, este important ca detectorul să poată determina în mod corect concentrația de gaze din aer. De aceea, aerul cu care intră în permanență în contact nu trebuie să întâmpine „obstacole”.

Detectorul nu trebuie montat în spații închise (precum dulapurile), unde poate fi blocat de mobilă sau de o ușă, dar nici lângă alte surse de curenți de aer (guri de aerisire sau ferestre). Dispozitivul trebuie ferit de umezeală sau de călduri extreme, așa că trebuie să eviți montarea sa deasupra unei chiuvete, dar și deasupra aragazului. De asemenea, detectorul nu trebuie montat într-un loc în care se poate fi afectat de depunerea prafului.

În general, detectoarele se montează pe tavan, iar distanța orizontală față de posibila sursă de scurgeri de gaz trebuie să fie între 1 și 3 metri . Dacă vei opta pentru montarea dispozitivului pe perete, el trebuie poziționat la cel puțin 15 cm față de tavan.

Dacă dorești instalarea unui detector în dormitor, acesta trebuie să fie amplasat cât mai aproape de pat, pentru a putea detecta aerul din zona de respirație a persoanelor care folosesc acea cameră.   

Cum poți seta un detector de gaz

Multe detectoare de gaz sunt dotate cu senzori reglabili . Astfel, poți seta sensibilitatea senzorului între 5% și 20%, procentul referindu-se la concentrația minimă de gaz care poate declanșa alarma. Pentru siguranță deplină poți seta senzorul la 5%, însă astfel riști să-l activezi și prin emanarea unor cantități mici de aerosoli (precum cele folosite de diverse sprayuri) sau chiar și atunci când gătești.

Ce avantaje îți aduc detectoarele de gaz

Odată instalat, te poate salva de la explozii (în cazul detectării unei scurgeri de gaz metan ) sau de la intoxicație (în cazul detectării excesului de monoxid de carbon ). Majoritatea modelelor produc alarme sonore cu o intensitate de aproximativ 70 dB. Unele modele suplimentează această alarmă prin diverse avertizări vizuale.

Întreținere și verificare

În general, un detector de gaz este verificat aproximativ o dată pe an de firmele autorizate. Însă nu uita să ții cont și de tipul de senzor pentru a determina cu aproximație durata de viață a dispozitivului.

Acum, pentru că ai la dispoziție toată informația de care ai nevoie, nu-ți rămâne decât să alegi detectorul potrivit pentru siguranța casei și a familiei tale.