Cum să alegi un polizor unghiular?

Plănuiești să îți renovezi casa sau să îți reamenajezi grădina? Fie că obișnuiești să faci mici renovări destul de des sau doar îți place să mai meșterești una-alta din când în când, un polizor unghiular nu ar trebui să lipsească din trusa ta de scule.

Ce este un polizor unghiular?

Un polizor unghiular este o mașină de șlefuire controlată manual, acționată electric sau pneumatic. Polizorul unghiular asigură tăierea, șlefuirea sau prelucrarea, diverselor materiale.

Ce caracteristici contează la alegerea unui polizor unghiular?

Modul de alimentare – acest detaliu dictează mobilitatea și autonomia pe care o are dispozitivul în cauză. Mai exact, polizoarele unghiulare pot fi alimentate electric (la rețea) sau cu acumulatori. Pentru performanțe sporite, utilitate și putere, sunt recomandate cele alimentate direct la rețea, chiar dacă cele cu acumulatori oferă un plus la capitolul mobilitate.

Dacă polizorul unghiular va fi folosit doar ocazional, nu este recomandată alegerea unuia cu o putere foarte mare – este suficient unul de putere medie.

Puterea motorului – De regulă, puterea motorului variază între 500 și 3000 W. Dacă misiunea prelucrării materialelor presupune tăierea și șlefuirea unor obiecte mici, polizorul este indicat să aibă o putere de 500 – 1000W. În cazul în care vor fi prelucrate materiale mai groase, mai dure, se recomandă clasa de putere mai mare, de 2000 – 3000 W. Pentru marea majoritate a utilizatorilor însă, clasa de mijloc – puteri între 1000 – 1500 W – este cea mai indicată.

Numărul de rotații pe minut – în acest caz este de preferat să fie vorba de rotație ajustabilă în funcție de preferințele utilizatorului. În același timp, rotația maximă este influențată și de mărimea discului ce este utilizat – nu este recomandată, spre exemplu, o rotație de peste 10.000 rpm pentru discuri de 230 mm. De regulă, un polizor unghiular performant are o rotație maximă de 11.000 – 12.000 rpm.

Elemente și sisteme de siguranță – sunt deosebit de importante pentru a proteja atât utilizatorul, cât și pe cei din jur, în timp ce unealta electrică este folosită. Ochelarii de protecție, spre exemplu, trebuie folosiți indiferent de tipul materialului ce necesită prelucrare, iar aparatoarea de protecție trebuie de asemenea obligatoriu să fie montată și bine fixată.

Având aceste repere în minte, chiar și un utilizator nu tocmai experimentat va reuși să aleagă polizorul unghiular potrivit pentru operațiunile pe care le are de realizat. Sperăm să faci alegerea corectă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1