060 53 53 53
Magazin online / Suport clienți
Luni-Vineri: 8:00 – 18:00 Sâmbătă: 8:00 – 16:00
online@volta.md Mai multe contacte

Becuri cu descărcare în gaze

Filtru produse
Sortează:
Sortează Popularitate
1 - 30 din 30 produse

Becuri cu decărcare în gaze

Surse economice de lumină cu gaze comprimate în interior, care au o presiune mai mare decât cea  atmosferică. Față de becurile cu incandescență și fluorescente, au un randament mai mare și funcționează pentru o perioadă lungă de timp într-o gamă largă de temperaturi. Sunt utilizate în exterior, de exemplu, pe un stadion deschis, în stradă sau într-un spațiu de producție mare.

Tipuri, construcția și principiu de funcționare

Cu mercur

Au un randament luminos ridicat până la 55 lm/W și dimensiuni compacte. Necesită un balast pentru conectare. Încep să se încălzească în intervalul de 7-10 minute. După expirarea perioadei de utilizare, intensitatea luminii scade.

O lampă cu descărcare în gaz conține un tub de sticlă sigilat în care se află o cantitate mică de mercur, între 30 și 160 mg; corpul cu gaz inert argon sau xenon și sticlă cu o peliculă subțire de luminofob pe pereții interni; doi electrozi principalii de wolfram, atașați la soclul becului, și doi electrozi de aprindere.

Tensiunea este aplicată electrozilor prin intermediul unui rezistor. În tub apare o descărcare electrică, în timpul căreia vaporii de mercur sunt aprinși, creează presiune și emit radiație ultravioletă cu tentă albastră. La trecerea prin corp, luminofobul aplicat emite lumina roșie. Când sunt intersectate spectrele albastru și roșu, rezultă o lumină albă.

Cu sodiu

Emit o lumină galbenă, de aceea sunt recomandate să fie utilizate împreună cu surse de lumină rece. Datorită randamentului luminos de 90-150 lm/W, sunt considerate cele mai eficiente din toate tipurile de lampi cu descărcare în gaz. După expirarea perioadei de utilizare, intensitatea luminii scade ușor.

Corpul are formă cilindrică sau eliptică. Arzătorul este realizat din ceramică specială - polikorn. Descărcarea electrică are loc în vaporii de sodiu și amestecul de mercur, ceea ce o face mai stabilă.

Cu halogenuri metalice

Lămpi cu adaosuri de ioduri de metale. Randamentul luminos este mai scăzut decât al lampilor cu sodiu, 65-90 lm/W, dar compoziția spectrală este mai bună. Pentru a fi aprinse, este necesar un balast și un dispozitiv de aprindere impulsivă (DIU).

Structura și principiul de funcționare sunt similare cu cele ale lămpilor cu mercur. Lămpile cu halogenuri metalice sunt o versiune îmbunătățită a acestora. Diferența constă în faptul că pe suprafața corpului, care poate avea forma unui elips sau a unui cilindru, nu se aplică luminofob.

La ce să acordați atenție atunci când alegeți becuri cu descarcare în gaze

Puterea - arată cât de luminoasă este lampa. Există modele cu puterea între 35 și 1000 W.

Fluxul luminos - determină intensitatea luminii și se încadrează între 3000 și 130 000 lm. Cu cât este mai mare acest parametru, cu atât lampa luminează mai puternic.

Temperatura culorii - în funcție de valoarea sa, lumina lămpii poate fi rece (4000 K), neutră (3000 K) sau caldă (2700 K). Lămpile cu halogenuri metalice au cel mai natural spectru.

Soclu - este ales în conformitate cu dulia corpului de iluminat: E27, E40, G12, G8.5, Rx7s, Rx7s-24.

Durata de viață - poate ajunge la 15 000 h. Acest lucru este mai mare decât la lămpile fluorescente și lămpile incandescente. De exemplu, lămpile cu mercur funcționează până la 10 000 h.