• Promotii
 • Livrare
 • Modalitati de plata
 • Contacte

Alegem cablu pentru rețeaua electrică

 

În general, cablurile sunt ansambluri formate din unul sau mai multe fire electrice, învelite într-un material izolator şi care servesc la transmiterea informaţiilor sau energiei.

 

Scurt curs despre cablurile electrice

Izolaţia care înveleşte firele este realizată, de regulă, din plastic. Ea înveleşte atât firele individuale, cât şi cablul întreg ca ansamblu. Conductorii electrici sunt confecţionaţi în general din cupru, uneori şi din aluminiu sau diverse aliaje metalice. Pentru a obţine o ecranare electromagnetică sau şi o altă formă de protecţie mecanică, cablurile pot dispune şi de alte straturi din diferite materiale.

Cablurile electrice sunt alcătuite în interior din sârme sau fire individuale, denumite conductori. Acestea au diferite culori, după care se identifică funcţia şi locul de conectare. Însă aceste culori nu corespund mereu întru totul, în special când este vorba despre construcţii vechi.

Conductorii se împart în conductori de exterior, neutri şi de protecţie.

 

 • Conductorii de exterior (denumiţi şi de faze sau faze) au un înveliş maro sau negru. De regulă, conduc curentul electric din reţea către întrerupător sau priză şi sunt marcaţi cu „L”.
 • Conductorii neutri (denumiţi şi conductori de nul) conduc, de regulă, curentul electric de la consumator înapoi în reţea. Sunt înveliţi într-un strat izolator albastru şi sunt marcaţi cu „N”.
 • Conductorii de protecţie (numiţi şi de împământare) au un înveliş galben-verde. Aceştia conduc tensiunile reziduale cu potenţial letal înapoi în pământ. La consumatorii marcaţi cu simbolul de împământare, acolo este conectat conductorul de protecţie. Prizele cu un astfel de conductor sunt numite „prize Schuko” şi sunt marcate cu „PE”.

 

Vezi toată gama de produse cablu

 

Pentru orice situaţie există cablul potrivit

Factorii care determină alegerea cablurilor şi firelor electrice sunt diverşi. Unele cabluri sunt realizate pentru a transporta energia electrică, care aprinde apoi, de exemplu, lămpile din casele, locuinţele şi grădinile noastre.

Însă nu toate cablurile sunt la fel. Tipul de cablu recomandat depinde, printre altele, de locul în care acesta va fi pozat, de exemplu în interior sau în exterior.

Alte cabluri transportă informaţii, de ex. cablurile telefonice. Pe de altă parte, cablurile pentru boxe transportă semnale audio (de ex. de la amplificatorul instalaţiei Hifi către boxe). În niciun caz nu este permisă întrebuințarea cablurilor electrice inadecvate pentru domeniul de utilizare.

Pentru proiectele dumneavoastră trebuie să folosiţi exclusiv produsele prevăzute în acest scop.

Alegerea cablurilor electrice şi a racordurilor trebuie realizată de către un electrician.

 

Cabluri pentru pozarea fixă

 

1. Cablu tip bandă (NYIFY) – Cablurile tip bandă din plastic cu conductori din cupru se folosesc în cazul montajului fix în sau sub tencuială, în încăperile uscate. Nu sunt permise în casele din lemn sau pe materiale sau spaţii goale inflamabile. Unii specialiştii descurajează folosirea lor, deoarece reprezintă un pericol mare la adresa siguranţei.

2. Cablu manşon (NYM-J) – Cablurile manşon se pozează fix sub tencuială, în tencuială sau pe tencuială în încăperi uscate, umede sau ude, precum şi în zidărie şi în beton (cu excepţia betonului vibrat, agitat şi apăsat). În cadrul unei ţevi de protecţie, cablul manşon este utilizabil şi în exterior. Nu poate fi însă pozat în sol.

3. Cablu de antenă coaxial (tv) – Acest tip de cablu poate fi pozat în canale de cabluri, în ţevi goale, sub şi pe tencuială, în încăperi uscate sau umede şi chiar în exterior (însă nu expus la radiaţia solară). Nu trebuie pozat în sol.

4. Cablu de telefon (de ex. 2 x 0,6) – Cablurile de telefon sunt permise cu precădere pentru montare fixă pentru staţiile de comunicări la distanţă, în încăperi uscate sau umede. Nu sunt însă permise în cazul aplicaţiilor ce folosesc curent puternic.

5. Cablu îngropat în sol (de ex. NYY-J) – Cablurile îngropate în sol sunt cabluri de curent electric şi informaţii, prevăzute pentru a fi îngropate în pământ. În cazul acestor cabluri nu este nevoie de o ţeavă de protecţie. Cablurile trebuie să aibă însă o protecţie împotriva deteriorărilor mecanice, iar pentru marcare trebuie aplicată o bandă de identificare. Pentru tensiunile de până la 200 kV, învelişul este din plastic negru.

 

Vezi toată gama de produse cablu

Cabluri pentru pozarea flexibilă

 

 

6. Cablu cu izolaţie de cauciuc (H07RN-F) – Cablurile cu izolaţie de cauciuc sunt disponibile ca modele uşoare sau de greutate medie. Versiunile uşoare (prescurtate de ex. H05RR-F) se folosesc la aparatele electrice (aspiratoare, aparate de bucătărie, cuptoare, pistoale pentru lipire etc.) în gospodării sau birouri. Ele pot fi pozate fix în articole de mobilier sau în măşti decorative. Modelele de greutate medie (H07RN-F) pot fi utilizate şi în exterior (de ex. pentru maşini de tuns iarba). Maşinile mari, cum sunt cele folosite în mod curent în industrie, se conectează cu acest tip de cabluri cu izolaţie de cauciuc (fierăstraie circulare cu masă, aparate de sudură etc.).

7. Cablu cu izolaţie de plastic (H03VV-F, H05VV-F) – Cablurile cu înveliş din plastic (de regulă, PVC) sunt, de asemenea, disponibile ca variantă uşoară şi de greutate medie. Cele uşoare (acronim H03VV-F) sunt utilizate pentru aparatura electrocasnică şi de birou, iar cele de greutate medie (H05VV-F) pentru aparatele electrocasnice precum maşini de spălat şi frigidere.

8. Cablu cu două fire (liţe izolate) – Utilizare în încăperi uscate pe post de cabluri de instalare, în caz de solicitare mecanică redusă în gospodării. Permise numai pentru curent slab.

9. Cablu pentru difuzoare (cablu acustic) – Aceste cabluri sunt destinate utilizării pentru difuzoare. Sunt potrivite şi pentru lămpi. Pentru utilizarea în autoturisme, se folosesc de regulă diametre mai mari (de la 2x4mm²).

10. Cabluri pentru iluminat (H05RNH2-F) – Lanţuri de lumini cu fasunguri speciale.

11. Cablu rezistent la foc (HXH-J) – Pentru spaţii uscate, umede sau ude, până la 180°C (racorduri pentru saune).

12. Cablu cu conductor de cupru unifilar sau din mai multe fire şi izolaţie din plastic (H07V-U, H07V-K) – Aceste cabluri sunt folosite la aparatajele electrice, precum şi în spaţiile uscate în interiorul unor ţevi de pozare.

 

Denumiri pe scurt pentru diferite tipuri de calităţi ale cablurilor

Fiecare cablu este prevăzut cu un cod. Acesta indică tipul constructiv (de ex. materialul izolaţiei şi mantalei, numărul de fire şi diametrul conductorului), fiind astfel un indicator al calităţii cablului. În acest fel veţi reuşi să descifraţi codul cablurilor:

 • VV – Pentru utilizarea în spaţii interioare
  Modelul standard pentru sarcini normale. Mantaua şi stratul izolator al firelor individuale sunt confecţionate din plastic.

 

 • RR – Pentru utilizarea în spaţii interioare, iar pe termen scurt şi în exterior.
  Mantaua şi stratul izolator al firelor individuale sunt confecţionate din cauciuc natural şi sintetic flexibil.

 

 • RN – Pentru utilizări permanente în spaţii exterioare
  Rezistent la ulei. Stratul izolator al firelor individuale este confecţionat din cauciuc natural şi sintetic flexibil. Înveliş din neopren.

 

 • XY MM – Pentru utilizări permanente în spaţii exterioare
  Rezistent la ulei. Rezistente la sarcini mecanice mari. Rezistă la temperaturi de până la -35°C. Înveliş din plastic special ultraflexibil.

 

Secțiunea transversală

Un alt factor important care determină alegerea cablurilor şi firelor electrice e secțiunea transversală. Cunoscând intensitatea curentului sau sarcina electrică (puterea), e suficient să utilizați tabelul de mai jos ca să alegeți secțiunea transversală potrivită. Dacă vorbim despre secțiunile standard, atunci pentru iluminare se utilizează cel puțin 1,5 mm. pătrați, iar pentru linia de alimentare (prize), trebuie să alegeți 2,5 mm. pătrați. Pentru a conecta plăcile electrice și alte aparate de uz casnic, unde consumul de energie electrică e mare, secțiunea electrică trebuie să fie de cel puțin 4 mm. pătrați. (valorile sunt indicate pentru conductorul de cupru).

 

 

Epilog

După cum puteți vedea, alegerea corectă nu e ușur să o faci, dar nu e o problemă căci atunci când mai sunt întrebari noi putem să vă ajutăm cu un sfat sau o consultă (suport clienți: 022 26 77 77, 060 53 53 53) și vă garantăm că adresându-vă la Compania VOLTA vă vom recomanda produse de cea mai bună calitate.

 

TOP PRODUSE

 

Vezi toată gama de produse cablu

 

 

Sursă: https://www.hornbach.ro/

Scroll Up